Program 2007/2008

Volver

 

8.

okt

kl. 19.30

Min lange rejse

 

22.

okt

kl. 19.30

Requiem

 

5.

nov

kl. 19.30

En soap

 

19.

nov

kl. 19.30

Flandres

 

3.

dec

kl. 19.30

Miffo

OBS!

17.

dec

kl. 19.00

Das leben der anderen

OBS!

14.

jan

kl. 19.00

Walk the line

 

28.

jan

kl. 19.30

Hr. Lazarescus sidste rejse

OBS!

11.

feb

kl. 19.00

The Departed

OBS!

25.

feb

kl. 19.00

Kammerat Pedersen

 

10.

mar

kl. 19.30

My life without me

 

31.

mar

kl. 19.30

8. oktober 2007 kl. 19.30

graphics2Volver

Spanien 2006

Instruktør: Pedro Almodóvar

Spilletid: 2 t.

Sex, drama og mord er blot nogle af ingredienserne i Pedro Almodóvars største biograf-succes til dato!

Her følger vi Raimunda – en smuk, stærk og hårdt­ar­bej­dende kvinde, der bor i Madrid med sin teenage­dat­ter og sin efterhånden per­manent arbejdsløse mand, Paco.

Da Raimunda en dag uforskyldt bliver involveret i et mord, ser hun ingen anden udvej end at tage sagen i egen hånd. En beslutning, som snart sætter fart i begivenhederne og kun kompliceres, da en gammel moster fortæller, hun har set Raimundas mor, som ellers var død ved en brand år tilbage !...

Uhyggeligt? Nej slet ikke! Den gribende, humoristiske og fænomenalt farverige historie som udspiller sig i Madrids brogede arbejderkvarter er på en gang en sam­funds­skil­dring, en thriller, en komedie og et familiedrama.

Desuden får man et charmerende billede af det spanske. Vi møder lokal overtro, familiemønstre, middel­havs­gæst­fri­hed, samt utallige smaskende kindkys...for spansk, det er den!

Jyllands-Posten og Cinemazone gav 5 af 6 stjerner

22. oktober 2007 kl. 19.30

graphics3Min lange rejse

Kina/Japan/Hong Kong 2005

Instruktør: Zhang Yimou

Spilletid: 1 t. 47 min.

Den pensionerede japanske fisker Takata har ikke set sin søn Ken-ichi i mange år, og deres forhold er koldt som is.

Da Ken-ichi bliver al­vorligt syg, rejser Ta­kata afsted for at se sin søn en sidste gang på dødslejet, men søn­nen nægter at se ham.

Takata erfarer, at hans søn er liden­ska­beligt interesseret i kinesisk opera og at han altid har ønsket sig at opleve den kendte sanger Li Jiamin.

Så istedet forsøger faderen at give sin søn en sidste gave, nemlig optagelserne af en særlig folkedans fra en kinesisk provins. Dem forsøgte sønnen at optage til tv, men det lyk­kedes ham aldrig at finde den rette udgave på det rette tids­punkt. Altså rejser faderen til Yunnan-provinsen i Kina, hvor det viser sig, at det langt fra er nemt at finde og optage den rette udgave af forestillingen med sangeren til sin søn.

Politiken gav 5 af 6 hjerter: „...en usædvanlig varm, åben og charmerende film med afsæt i et såre alvorligt emne.“

5. november 2007 kl. 19.30

graphics5Requiem

Tyskland 2006

Instruktør: Hans-Christian Schmid

Spilletid: 1 t. 33 min.

Trods en langvarig kamp mod en svær epilepsi, vil 21-årige Michaela forlade sit hjem og den dybt religiøse familie for at studere på universitetet i Tübingen. Familiesammenhold og tro har altid været grundstenen i hendes beskyttede til­værelse, men de nye omgivelser, den nye veninde, Hanna, og et kærlighedsforhold til den jævnaldrende Stefan ud­sæt­ter hende for en alt for stor påvirkning, og hun bryder sam­men.

Epilepsi-anfaldene bliver værre end nogensinde før, og hun rammes af vrangforestillinger. Hanna og Stefan opfordrer hende til at søge psykiatrisk bistand, men Michaela vender sig i stedet mod en ung katolsk præst for råd og han be­kræfter hendes inderste frygt: At hun er besat af dæmoner og kun en eksorcisme kan redde hende.

Filmen er bygget på en virkelig hendelse, hvor en 23-årig kvinde i 1976 i München døde af sult kort efter en djæv­le­ud­drivelse.

På Berlinaden 2006 blev filmen belønnet med Sølvbjørnen til Sandra Hüller for den intense hovedrolle-præstation.

Politiken gav 5 af 6 hjerter, DR Filmland gav 5 af 6 stjerner, BT gav 6 af 6 stjerner

19. november 2007 kl. 19.30

graphics7En soap

Danmark 2006

Instruktør: Pernille Fischer Christensen

Spilletid: 1 t. 45 min.

Da 32-årige Charlotte flytter fra kæresten Kristian, bliver hun tilfældigt overbo til den transseksuelle Ulrik kaldet Ve­ro­nica. Veronica holder sig helst for sig selv med sin lille hund og en romantisk soap-serie på TV, mens Char­lot­te one-night-stander sig gennem nætterne.

Et overfald, en ny seng og hvi­de gardi­ner fører de to sam­men. De får lang­somt øjnene op for hin­an­den og indleder et for­hold, der truer med at udvikle sig til regulær forelskelse på trods af de svære odds og forskellighederne.

Historien er måske banal, men især fremragende skue­spil­præ­stationer og budskabet om næstekærlighed i den skæve velfortalte historie har ført til en regn af priser, bl.a.: En Sølvbjørn og Debutprisen ved Berlinalen 2006, En Bodil og 3 Robert'er 2007.

3. december 2007 kl. 19.30

graphics4Flandres

Frankrig 2006

Instruktør: Bruno Dumont

Spilletid: 1 t. 31 min.

Langt ude på bøh­landet i Flandern bor tre unge bonde­knol­de. De forlader den ro­lige hjemstavn til fordel for den ind­bring­en­de, men også død­sens­far­lige til­væ­rel­se som sol­dat i et fjernt arabisk land. Krig­en bliver en langt mere barsk og trau­ma­tisk rejse end de havde fore­stil­let sig, og kun en enkelt vender hjem igen – voldsomt mær­ket.

Hjemme venter den lokale nymfoman, Barbe, der lystigt hopper på alt hankøn på egnen mens hun styrer direkte mod et nervesammenbrud i savnet af sine mænd og derfor har svært ved at håndtere den hjemvendte og hans traumer.

Filmen er blevet rost for med sin kompromisløse filmning at skabe en stærkt betagende bro mellem den til tider vold­somme ydre handling og hovedpersonens indre liv, præget af længsel og begær.

„Flandres“ vandt Juryens Grand Prix i Cannes 2006

Ekstra Bladet skrev: „Ubehageligt god...en uforglemmelig film.“

17. december 2007 OBS! kl. 19.00

graphics6Miffo

Sverige 2003

Instruktør: Daniel Lind Lagerlöf

Spilletid: 1 t. 40 min.

Til stor undren for sine overfladiske venner og familie vælger Tobias at blive præst. Med idealistiske ambitioner får han an­sæt­tel­se i et mindre anset sogn i Stockholm. Samtidig tager han kontakt til sin eks­kæ­res­te Jenny, som er ge­nerøs nok til at lade ham få et værelse i hendes hus. Hun er aldrig kommet sig over tabet af ung­doms­kæresten og har sine bagtanker med tilbudet.

Efter en noget mislykket præ­sen­tationsrunde hos si­ne nye sog­ne­børn ender To­bias på bar med Carola, der sidder i kø­re­stol og som trods sit handicap al­lige­vel er ved at boble over af livs­glæde.

Tobias bliver overrumplet af hen­des direkte være­måde og gro­ve sprog, men bliver al­li­ge­vel fascineret af Carola. Det skal vise sig at vende op og ned på hele hans trygge til­væ­rel­se...

Ordet „miffo“ er svensk slang for misfoster, og lægger op til spørgs­målet: Hvem er et misfoster?

Jyllands-Posten: „Det er en dejlig let og lattermild som­merflirt.“ og „Miffo gør op med vores allesammens be­rø­rings­angst. Så her er fromme præster, livsglæde og handicap­sex.“

Traditionen tro er der julehygge efter filmen!

14. januar 2008 OBS! kl. 19.00

graphics8Vises i samarbejde med Gug-Sønder Tranders menighedsråd:

Das Leben der Anderen

Tyskland 2006

Instruktør: Florian Henckel von Donnersmarck

Spilletid: 2 t. 17 min.

I Østberlin november 1984 – Fem år før murens fald – hol­der statsmagten DDRs befolkning i et jerngreb med kon­trol og overvågning. Den uhyre partiloyale Stasi-agent Wiesler hå­ber på at fremme sin karriere, da han får til op­ga­ve at over­våge den intellektuelle, frittænkende forfatter Drey­man og hans kæreste. Operationen bakkes nemlig op af de hø­jeste kredse i partiet.

Under overvågningen fascineres Wiesler mod forventning af en helt anden verden, og han bliver tiltrukket af et liv, som han får sværere og sværere ved at modstå. Men sy­ste­met kan ikke stoppes, når det først er sat i gang, og et meget far­ligt spil begynder at tage form.

Filmen har modtaget mange både tyske og internationale priser, bl.a. en Oscar for bedste udenlandske film i 2007.

Efter filmen er der oplæg til diskussion ved sognepræst Hanne Pahuus

28. januar 2008 kl. 19.30

graphics9Walk the line

USA 2005

Instruktør: James Mangold

Spilletid: 2 t. 16 min.

„Walk the line“ er en vaskeægte rock'n'roll-histo­rie om den legen­da­ris­ke Johnny Cash.

Filmen følger ham kort fortalt hele vejen fra hans traumatiske opvækst som søn af en fat­tig husmand under de­pres­sionen frem til hans u­forglemmelige koncert i Folsom Prison i 1968.

Alle­rede tilbage fra tiden på bomuldsfarmen i Arkansas er Johnny Cash kendt for sin kompromisløshed, der siden bli­ver hans varemærke. Efter en tur hos luftvåbenet begynder den unge Johnny at kæmpe for at gøre sig bemærket som sanger og musiker og vi følger hans vilde turné­liv – bl.a. med legender som Elvis Presley, Carl Per­kins, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis og Waylon Jennings.

Johnny får samtidig øje for den smukke og selvstændige kollega June. Hun er ikke sådan lige at overtale, men det udvikler sig til et stormfuldt partnerskab, og til slut ægte­skab, med June Carter Cash.

Sideløbende kæmper Johnny livet igennem imod at for­sumpe i piller og alkohol. Et udslag af selvdestruktive tendenser pga. berømmelsen og fortidens dæmoner

Overfor Witherspoons kontrollerede June står Joaquin Phoenix’ plagede Johnny Cash stærkt.

Filmen modtog bl.a. en Oscar for bedste kvindelige ho­vedrolle (Reese Witherspoon for June Carter)

11. februar 2008 OBS! kl. 19.00

graphics10Hr Lazarescus sidste rejse

Rumænien 2005

Instruktør: Cristi Puiu

Spilletid: 2 t. 33 min.

En tilfældig nat i Rumænien bliver den 63-årige småalko­holiske, hr. Dante Remus Lazarescu – man glemmer ikke nav­net, for han må gentage det ofte – kørt fra hospital til hos­pi­tal med tiltagende smerter i sit hoved og sin mave.

På hver eneste skadestue må Miora, sygeplejersken som engagerer sig i hans skæbne, diskutere med uforskammede læger og et over­an­strengt per­so­na­le, der konsekvent sender „tilfældet“ videre i systemet.

Det er natur­ligvis også et spørgsmål om ressourcer: Man ser rent ud sagt ingen grund til at forlænge et så dårligt liv som hr. Laza­res­cus. For det mekaniske og nedslidte hos­pitals­væsen er han bare en gam­mel og besværlig pa­tient, der allige­vel ikke har meget at leve for – men som tiden går, bli­ver den gamle mand publikums ven.

Christi Puiu har ikke sparet på hver­ken galgenhumor, næstekærlighed eller solidaritet. Hans film er en stærk kon­trast til amerikanske hospitalsfilm med deres blippende høj­teknologi, effektivitet og tempo. Og det giver en morsom undertone.

Ekstra Bladet gav 6 af 6 stjerner: „Det er en film helt ulig noget andet. Blændende spillet, genialt fortalt i sin underspillede enkelthed og en seksstjernet oplevelse for de (tål)modige“

Filmen modtog prisen „Un Certain Regard“ ved filmfestivalen i Cannes 2005.

25. februar 2008 OBS! kl. 19.00

Billede fra the DepartedThe Departed

USA 2006

Instruktør: Martin Scorsese

Spilletid: 2 t. 32 min.

Se omtale på Scope

.

Efter filmen er der generalforsamling

10. marts 2008 kl. 19.30

graphics11Bemærk, at filmen vises i en lige uge pga. påsken!

Kammerat Pedersen

Norge 2006

Instruktør: Hans Petter Moland

Spilletid: 2 t. 3 min.

Året er 1968, Mao hyldes, beat­musik­ken brager, og den yderste norske ven­strefløj har vind i sejlene. Den nyud­dan­ne­de Knut lever et borgerligt liv med kone og barn i Lar­vik, og det er han godt tilfreds med.

Men et nyt job i Larvik får det til at rykke ved hans småborgerlige drømme. I klassen sidder nemlig en elev, der kalder sig Kammerat Ludal og som fremfører sine sociali­stiske argumenter så overbevisende, at Pedersen snart føler sig tiltrukket af tanken om en „væbnet revolution i Norge“.

Han melder sig ind i den lokale afdeling af AKP og en dag ankommer en ny „kammerat“ til Larvik - lægen Nina Skåtøy og intet bliver som før.

Filmen, der er meget lun og humoristisk, bygger på Dag Solstads kritikerroste roman „Gymnasielærer Pedersens beretning om den store politiske vækkelse som har hjemsøgt vort land“ fra 1982.

Berlingske Tidende: „Kammerat Pedersen« er en vittig og præcis satire over revolutionære politiske fantasterier.“

31. marts 2008 kl. 19.30

graphics12My life without me

Canada/Spanien 2003

Instruktør: Isabel Coixet

Spilletid: 1 t. 46 min.

Ann er en 23-årig canadisk kvinde, der bor sammen med sin mand og deres to små døtre i en cam­pingvogn i Anns mors baghave, og alt er tilsyneladende lykkeligt.

En dag får Ann stillet diagnosen kræft; hun har kun få må­neder tilbage at leve i. Hun skjuler sandheden for fa­mi­lien og ud­vikler i stedet en fan­tastisk appetit på li­vet.

Hun skriver en liste med 10 ønsker for sin sids­te tid, der bl.a. in­de­bærer at finde en ny hustru til sin mand og optage fødsels­dags­hilse­ner på bånd til sine børn frem til de bliver 18.

Men ikke mindst vil Ann finde sig en elsker: Hun fik sit første barn som 17-årig og er gift med den eneste mand, som hun nogen sinde har kysset!

Berlingske Tidende 6 af 6 stjerner: „...på trods af sin triste historie et frydefuldt glædes-shot man bør unde sig selv og som minder en om, at der er meget, der skal nås, når man er kommet ud af biografen.“