Program 2009/2010

Drageløberen

 

5.

okt

kl. 19.30

Du levende

 

19.

okt

kl. 19.30

Gomorra

 

2.

nov

kl. 19.30

Stille kaos

 

16.

nov

kl. 19.30

Lust, Caution

 

30.

nov

kl. 19.30

Lars and the Real Girl

OBS!

14.

dec

kl. 19.00

To verdener

OBS!

11.

jan

kl. 19.00

Red road

 

25.

jan

kl. 19.30

Dykkerklokken og sommerfuglen

 

8.

feb

kl. 19.30

Maria Larssons evige øjeblik

 

22.

feb

kl. 19.30

Waltz with Bashir

 

8.

mar

kl. 19.30

The band's visit

 

22.

mar

kl. 19.30

Programmet kan også hentes i pdf-format her.

5. oktober 2009 kl. 19.30

grafik1Drageløberen

USA 2007

Instruktør: Marc Forster

Spilletid: 2 t. 8 min.

Amir er overklassedreng, og Hassan er søn af familiens tjener. På trods af de sociale forskelle er de bedste venner. De vokser op i Kabul i 70’erne i trygge og sorgløse kår. Men idyllen brydes da Amir svigter sin ven fatalt. Hassan bliver ydmyget og overfaldet, mens Amir overværer hændelsen uden at gribe ind. Da krigen i Afghanistan tager til, må Amir flygte til USA med sin far, men år efter er han stadig plaget af skyldfølelse. Mange år senere må Amir vende tilbage for at sone sit svigt og rette op på den uret han begik som barn.

Filmen er en stærkt følelsesmæssig oplevelse, der viser, hvor smukt et land Afghanistan engang var. Selv det koldeste hjerte må overgive sig til den dybt bevægende historie om at tage ansvaret for sine handlinger og drage konsekvenserne af dem. En smuk påmindelse om at være tro mod sig selv og de mennesker man har kær.

19. oktober 2009 kl. 19.30

grafik2Du levende

Sverige 2007

Instruktør: Roy Andersson

Spilletid: 1 t. 36 min.

Det er en dyster verden, vi befinder os i. Og dog, for Du levende er entydigt mere lys end den knusende konsekvente forgænger; den dyrker med større vellyst slapstick-genrens potentialer og dens trods alt stadigt kritiske tone vender mere indad mod individerne i tableauerne end den generelle civilisationskritik i Sange fra anden sal. Her møder vi f.eks. håndværkeren, der fortæller om en familiefest, hvor han følte sig lidt udenfor, fordi det ikke var hans familie. Om teenagepigen, der i en rørende smuk scene, drømmer om at blive gift med den rockmusiker, hun sukker efter – og om den iltre forretningsmand, der til sin store fortrydelse får håret raget af, da han generer sin frisør, om en overvægtig biker og hans forbitrede kæreste der skændes om deres hund og medlemmerne af et blæseorkester der får naboerne på nakken, når de øver sig – alle har svært ved at kommunikere med hinanden, og alle befinder sig et mærkeligt sted mellem drøm og virkelighed.

2. november 2009 kl. 19.30

grafik3Gomorra

Italien 2007

Instruktør: MatteoGarrone

Spilletid: 2 t. 17 min.

Filmen bygger på Roberto Salvianos bog Mafiaen i Napoli, der beskriver mafiaen på en så rystende og afslørende måde, at han har måttet gå under jorden for ikke at blive likvideret. Det er farligt stof, vi har med at gøre. Det er en film, der fremstiller menneskeligt og moralsk armod i neorealistisk stil, så man som tilskuer drages ind i de menneskeskæbner, vi møder i filmen. De færdes alle i den fattige bydel Scampia i Napoli, hvor narkohandel, skyderier og mord er en naturlig del af dagligdagen. Hvis man mener, at bandekrigen på Nørrebro i København er slem, så er det meget værre her. Filmen er ofte optaget med håndholdt kamera på virkelige locations, som giver den en autencitet uden lige. Det er ikke dokumentarisme, men noget der er værre – et intensiveret billede af en brutal og korrupt verden, som ikke er fjern fra os. Det er en væsentlig film, som man bør se.

16. november 2009 kl. 19.30

grafik4Stille kaos

Italien 2008

Instruktør: Antonello Grimaldi

Spilletid: 1 t. 45 min.

Stille Kaos er et stærkt drama om tab og håb. Forretningsmanden Pietro kastes ud i dyb tvivl og usikkerhed, da hans kone omkommer umiddelbart efter, at han selv redder en fremmed kvinde fra druknedøden. Har skæbnen en finger med i spillet? Er der en højere mening og sammenhæng i vores kaotiske og uigennemskuelige liv? Pietro kan ikke slippe følelsen af, at hans gerning er en brik i et større puslespil, og da skolen starter efter ferien, bliver han pludselig bange for at give slip på sin 10-årige datter. Derfor sætter han sig på en bænk udenfor datterens skole. Han ved ikke, hvad han ellers skal. Han sidder der på bænken, og livet kommer forbi ham og undertiden til ham. Langsomt vågner han op hjulpet af mange – venner og kolleger. Han rejser sig til sidst, da datteren nærmest kræver det – og hvad så?

30. november 2009 kl. 19.30

grafik5Lust, Caution

Taiwan/Hong Kong 2008

Instruktør: Ang Lee

Spilletid: 2 t. 40 min.

I det komplicerede kaos af krigsherrer, tidligere kolonimagter og diverse politiske fraktioner der er Shanghai i 1938 får den unge kvindelige spion Wong Chia-Chi til opgave at udspionere den højtstående embedsmand Mr. Yee. En stor opgave der kræver mange ofre deriblandt en mødom. Hun bliver hans elskerinde og langsomt udvikler deres forhold sig til en erotisk besættelse

Lust, Caution er en udfordrende og besnærende smuk og stemningsfyldt fotograferet beretning om krig og kærlighed, hvor der i skildringen af dagligdagen – så vel som de direkte og ekstremt velspillede sexscener – er lagt stor vægt på autenticiteten.

Samtidigt gør filmen meget ud af persontegningen og skildrer overbevisende og uromantisk den hårde psykologi der kræves, hvis man ønsker at overleve så vel som være en del af en nådesløs konflikt.

Filmen er baseret på den afdøde kinesisk-amerikanske forfatter Eileen Chang's novelle Se, jie og er endnu et bevis på instruktøren Ang Lees talent for malerisk smukke billeder. Et talent han tidligere har vist i film som Crouching Tiger, Hidden Dragon og Brokeback Mountain.

Lars Borberg gav 5 af 6 stjerner i Nordjyske.

14. december 2009 OBS! kl. 19.00

grafik6Traditionen tro er der julehygge efter filmen!

Lars and the Real Girl

USA 2007

Instruktør: Craig Gillespie

Spilletid: 1 t. 46 min.

En forunderlig og poetisk film omden sky og lidt tilbagestående Lars, der bor i garagen i sine afdødes forældres hus ien lille by i det nordlige USA.

Lars finder en dag en kæreste over internettet ved navn Bianca. Bianca er ifølge Lars halvt dansk og halvt brasiliansk og viser sig til lillebyens forbavselse at være en Lolitadukke.

For at overvinde dette handicap udstyres hun med en sygdom, der kræver kørestol og er derefter klar til at møde Lars’ omgivelser, der vælger at acceptere og deltage i Lars’ illusion, hvorved Lars og kæresten bliver en del af byens sociale liv.

En morsom og hjertevarmende film om sexdukker, ar på sjælen, kærlighed, tolerance og det at være anderledes.

Filmen blev nomineret til en Oscar for sit begavede manuskript.

Lars Borberg gav 6 af 6 stjerner i Nordjyske.

11. januar 2010 OBS! kl. 19.00

grafik7Denne film vises i samarbejde med Gug-sønder Tranders menighedsråd

To verdener

Danmark 2008

Instruktør: Niels Arden Oplev

Spilletid: 1 t. 54 min.

Sara er 17 år og lever et isoleret liv sammen med sin tilsyneladende lykkelige og rettroende familie. Alligevel møder hun Teis, som hun forelsker sig i. Men Teis er ikke rettroende, så forholdet er på forhånd næsten dømt til at mislykkes.

I Sara vokser dog en drøm om frihed til at vælge kærligheden uden frygt for De Ældstes misbilligelse, og truslen om at familien vender hende ryggen for altid.

Med løgn og forstillelse udforsker Sara kærligheden til Teis, men efterhånden tvinges hun til at tage stilling: Om det hun altid har troet på i virkeligheden er en løgn. Uanset om Sara vælger at følge sit hjerte eller sin familie vil det koste smerte og tab.

Niels Arden Oplev gør Saras dilemma til en film om vigtige eksistentielle valg, som alle mennesker kan komme ud for i deres tilværelse. Dermed rækker filmen langt ud over dens religiøse baggrund.

Filmen byder på fine og troværdige skuespilpræstationer og vandt Robert'er for bedste kvindelige og mandlige birolle. Niels Arden Oplev er iøvrigt aktuel med Mænd der hader kvinder.

Efter filmen er der oplæg til diskussion ved sognepræst Hanne Pahuus.

25. januar 2010 kl. 19.30

grafik8Red Road

Storbritannien 2006

Instruktør: Andrea Arnold

Spilletid: 1 t. 53 min.

Jackie arbejder i et overvågningsfirma i den skotske by Glasgow. Hver dag overvåger hun en lille del af verden for at beskytte de mennesker, der lever under hendes blik. Hun tager sit arbejde meget alvorligt og lever et stille og kontrolleret liv.

En dag dukker en mand op på hendes overvågningskærm. En mand, som hun ikke forventede – og ikke ønskede – at se igen. Ikke desto mindre føler hun sig nødsaget til at konfrontere ham og gøre fortidens regnskab op.

Filmen er en rå og ærlig fortælling om en kvindes opgør med fortiden, men også et kritisk portræt af det eskalerende overvågningssamfund.

Red Road er en skotsk film, blevet til på dansk foranledning – og både Anders Thomas Jensen og Lone Scherfig har bidraget til manuskriptet. Filmen blev tildelt juryens pris ved Cannesfestivalen i 2006, og indgår i Lars von Triers eksperimenterende projekt The Advance Party.

8. februar 2010 kl. 19.30

grafik9Dykkerklokken og sommerfuglen

Frankrig 2007

Instruktør: Julian Schnabel

Spilletid: 1t. 52 min.

Da den 42-årige fraskilte familiefar, levemand og chefredaktør ved Elle, Jean-Dominique Bauby en dag i december 1995 vågner op på hospitalet efter at have fået en hjerneblødning, er han lammet fra fod til isse og har mistet talens brug. Dvs. han er tilsynelandende en levende grønsag. Men selvom han ikke kan røre sig, er hans mentale ressourcer intakte. Den tidligere chefredaktør lærer at kommunikere med omverdenen ved at blinke med det ene øje. I et morselignende kodesystem kan han fra sygesengen og rullestolen meddele sine overvejelser, drømme og erindringer, der melder sig i den tilsyneladende umulige situation han er i. I det ultimative fangenskab (dykkerklokken) etablerer han en anden frihed: Forestillingens, tankeflugtens og bevidsthedens sommerfugleagtige frihed. Deraf titlen Dykkerklokken og sommerfuglen, der er gennemsyret af det eksistentielle perspektiv, som de fleste af os paradoksalt nok først får, når det er gået galt.

Skuespillere: Mathieu Alamric, Emanuella Seigner, Max von Sydow.

Berlingske Tidende og Politiken gav 5 ud af 6 stjerner.

22. februar 2010 kl. 19.30

grafik10Maria Larssons evige øjeblik

Sverige 2008

Instruktør: Jan Troell

Spilletid: 2 t. 11 min.

Filmen er baseret på en bog skrevet af instruktøren Jan Troells kone Agneta Ulfsäter-Troell.

Handlingen foregår i starten af det tyvende århundrede i Skåne. I en tid med stor social uro og megen fattigdom vinder den unge arbejderklassekvinde Maria et kamera i lotteri. Maria er gift med den charmerende Sigge. Hverdagen er hård, da Sigge har hang til alkohol og kvinder. Med en børneflok på 7 og for få penge er det ikke nemt at få det til at løbe rundt. Maria opsøger fotograf Petersen for at sælge kameraet, men han overtaler Maria til at prøve at fotografere.

Kameraet giver Maria mulighed for et pusterum i hver­dagen. Gennem kameralinsen begynder hun at se verden med nye øjne. Men det nyerhvervede klarsyn bliver hurtigt en trussel for Sigge, men samtidig bringer det også den sympatiske fotograf Petersen ind i hendes liv.

Filmen er baseret på en virkelig historie.

Skuespillere: Maria Heiskanen, Michael Persbrandt, Jesper Christensen og Ghita Nørby

Nordjyske stiftstidende gav 6 ud af 6 stjerner

Efter filmen er der generalforsamling

8. marts 2010 kl. 19.30

Waltz with Bashir

Israel, Frankrig, Tyskland 2008

Instruktør: Ari Folman

Spilletid: 1 t. 31 min.

Waltz with Bashir er noget så specielt som en animeret dokumentarfilm. Den har blandt andet vundet en Golden Globe for bedste udenlandske film i 2009. Læs mere om filmen her og her

22. marts 2010 kl. 19.30

grafik11The band's visit

Frankrig, USA, Israel 2008

Instruktør: Eran Kolirins

Spilletid: 1 t. 29 min.

„Engang for ikke så længe siden ankom et lille ægyptisk band til Israel. Der er ikke mange, der husker det. Det var ikke særligt vigtigt.“

Sådan starter The Band’s Visit, og ordene indfanger på forbilledlig vis essensen af israelske Eran Kolirins lille perle. Underspillet humor og sørgmodig stemning præger filmen om et lettere grotesk israelsk-arabisk kulturmøde i et trøstesløst mellemøstligt ørkenlandskab. Og nej, på papiret synes handlingen vitterlig ikke at være særlig vigtig. Men i de lidt for mange sekunders stilhed, i de søgende blikke, i den pludselige varme i et trist miljø, bliver det alligevel med ét ualmindeligt seværdigt og originalt.

Filmen starter, da en håndfuld ægyptiske musikere fra Alexandrias lukningstruede politikorps i stive blå uniformer stiger på en bus på vildt fremmed grund i Israel. Den forkerte bus, viser det sig, for den motorvejsafkørsel af en by, som de ender i, kender intet til ægyptisk politimusik – og bussen tilbage igen kører først dagen efter. Den højtidelige, men velmenende oberstløjtnant Tawfiq, der leder de – med en enkelt undtagelse – halvbuttede og halvgamle bandmedlemmer, må spørge om ly for natten hos en afsidesliggende café, der bestyres af den smukke, men slidte Dina, hvis kærlighedsliv for længst er kørt af sted på motorvejen i horisonten. Hun giver en del af korpset en sofa at sove på, mens en af caféens gæster, en arbejdsløs familiefar med alvorlige knaster i parforholdet, tager imod resten.