Om filmene i Filmklub Kanalen 2006/2007

25. september 2006 kl. 19.30

Vera Drakes hemmelighed

grafik3Storbritannien, Frankrig, New Zealand 2004

Instruktør: Mike Leigh

Spilletid: 125 min.

Vera Drake er en ganske almindelig og vellidt husmor i 50'ernes England. Men hun har en hemmelighed: Hun foretager illegale aborter, og da en af patienterne bliver syg efter indgrebet og indlagt på hospitalet, banker politikommisæren på døren til Veras hjem.

Det er en vidunderlig film der viser forskellige reaktioner, både foragelsen og forståelsen da hun afsløres. Den er uforudsigelig i sin beskrivelse. Desuden er den både rørende og har tillige en humoristisk tilgang - som vi kender hos Leigh - til det ellers alvorlige emne.

Iscenesættelsen formår både at tegne de små detaljer og give dybde i de store linier. Kulisserne og spillet er yderst troværdigt, og scenografien og kameraføringen skaber en stærk atmosfære.

Imelda Staunton har fået flere af de store filmpriser for sin rolle som Vera. Leigh vandt bl.a. Guldløven for bedste film.

9. oktober 2006 kl. 19.30

Dårlig dannelse

grafik2Spanien 2004

Instruktør: Pedro Almodóvar

Spilletid: 104 min.

I velkendt Almodóvarstil skildrer "Dårlig Dannelse" livet, kærligheden og den store lidenskab. Men det er også en gådefuld thriller, der spinder tilskueren ind i et net af mørke mysterier og forunderlige hemmeligheder.

Enrique er en ung og talentfuld filminstruktør, men han befinder sig i en kunstnerisk krise: han ved ikke, hvad hans næste film skal handle om. En gammel skolekammerat, Ignacio, opsøger Enrique for at få arbejde som skuespiller. Det lykkes Enrique at slippe af med Ignacio, men først efter han har lovet at læse Ignacios novelle "Besøget", der er baseret på de to ungdomsvenners skoletid og opvækst på en streng katolsk kostskole.

Novellen indeholder homo-erotiske undertoner og pædofile præster, og Enrique beslutter at den skal danne udgangspunkt for hans næste film. Men det betyder at han også må konfrontere sin egen fortid.

23. oktober 2006 kl. 19.30

Sophie Scholl

grafik4Tyskland 2005

Instruktør: Marc Rothemund

Spilletid: 116 min.

I februar 1943 blev søskendeparret Hans og Sophie Scholl henrettet i München efter et være blevet afsløret i at skrive og fordele løbesedler. De have sammen med en gruppe andre unge universitetsstuderende organiseret en passiv modstandsbevægelse som den eneste effektive måde, hvorpå de kunne såre nazisterne og deres inhumane krig og livssyn. "Hvide Rose" bliver dannet og dedikeret til Det Tredie Riges undergang. Sophie Scholl er gruppens eneste kvindelige medlem. Uskyldig og harmløs som hun så sig selv, havde hun næppe anet det mærke, hun kom til at sætte i tysk historieskrivning. Påvirket af hendes mod, tilbyder Nazisterne under forhøret Sophie en udvej - men prisen vil være, at hun forråder sine idealer. Hun afslår - og besegler sin skæbne...

Julia Jentsch fik en Sølvbjørn for sin præstation som Sophia Scholl og Marc Rothemund fik prisen som bedste instruktør ved den 55. Berlinale.

6. november 2006 kl. 19.30

Lost in Translation

grafik5USA 2003

Instruktør: Sofie Coppola

Spilletid: 102 min.

To vidt forskellige mennesker, begge med ondt i sjælen, opholder sig i en fremmede neon-jungle, hvor både kultur og sprog er med til at isolere dem fra omverdenen. Det ikke at kunne kommunikere med hinanden er, som filmens titel antyder, en central problemtstilling i handlingen. Bob har det ikke kun svært med sine japanske fotografer men også med sin kone, der egentlig helst ser at han lader hende og deres fælles børn være i fred. På samme måde lever Charlotte et trist liv som kone til fotografen John, der går mere op i karriere og stupide blondiner end sit ægteskab. Det er omstændighederne der driver Bob og Charlotte i armene på hinanden, hvor ting som alder, familie og herkomst ikke har samme betydning som før.

Filmen bør ikke mindst ses for samspillet mellem Bill Murray og Scarlett Johansson, hvis præstationer er helt suveræne.

20. november 2006 kl. 19.30

After Midnight

grafik6Italien 2004

Instruktør: Davide Ferrario

Spilletid: 92 min.

Det er en lille forførende italiener, der lokker med kærlighed, lun historiefortælling og stor lidenskab for film.

Den fortæller historien om Martino. Han er nattevagt på Torinos berømte filmmuseum, Antonelliana Molen - byens kuplede monument med mystiske labyrinter, spiralformede trapper og svimlende kapeller, som løfter sig højt op over selve byen. Museet er også hans hemmelige hjem og magiske univers, hvor han om natten regerer og drømmer sig gennem de sort/hvide billeder fra gamle filmklip, med en speciel forkærlighed for Buster Keaton.

Uden for museets mure regerer den lokale bandeleder Angelo hvis kæreste, servitricen Amanda, godt kunne tænke sig et helt andet liv langt væk fra kvarterets rå gadeliv.

Martino møder Amanda og de tres liv filtres sammen som i en af de Buster Keaton stumfilm, Martino holder så meget af. . .

4. december 2006 OBS! kl. 19.00

Evigt solskin i et pletfrit sind

grafik7USA 2005

Instruktør: Michel Condry

Spilletid: 108 min.

Joel finder til sin overraskelseud af, at hans kæreste Clementine har fået slettet alle minder om ham og deres stormfulde forhold. I sin desperation opsøger han også selv klinikken, hvor Dr. Mierzwiak tilbyder denne usædvanlige service. Mere skal ikke afsløres her. Filmen skal simpelthen "opleves" på det store lærred, med dens utroligt originale og meget smukke afspejling af fænomenet "evig kærlighed". Ja, for det er hvad filmen handler om: Kærlighed - og det er så smukt, så smukt.

Anmelderne var stort set enige om deres begejstring. J.P.: "det er sjældent at man præsenteres for så originalt tænkt og udført filmkunst." B.T.: "Genial og uforglemmelig".

Charlie Kaufmann fik fortjent en Oscar for bedste originalmanuskrift. Kate Winslett fik en Brit Empire Film Awards for sin rolle som Clementine.

Traditionen tro er der julehygge efter filmen!

15. januar 2007 OBS! kl. 19.00

Denne film vises i samarbejde med Gug-Sønder Tranders menighedsråd

Drabet

grafik8Danmark 2005

Instruktør: Per Fly

Spilletid: 100 min.

Med Drabet er Per Fly nået til sidste del af sin trilogi om det danske samfund. Først kom Bænken, som handlede om underklassen, senere kom Arven om overklassen og nu er vi kommet til middelklassen med Drabet.

Carsten er en højt respekteret gymnasielærer og tilsyneladende lykkeligt gift med Nina. Han har dog også en hemmelig affære med sin tidligere elev Pil, som er en passioneret politisk aktivist på venstrefløjen. Da hun en dag ender bag trem­mer efter at have deltaget i en aktion, som koster en politimand livet, siger Carsten farvel til sit gamle liv for at give sin fulde støtte til Pil.

Jesper Christensens uafrystelige præstation som Carsten hæver Drabet op i de højere luftlag og afslutter dermed trilogien som et hovedværk i dansk film!

Priser Bl.a.: Nordisk Råds Filmpris, 3 Robert'er og 3 Bodil'er.

Efter filmen er der oplæg til diskussion ved sognepræst Hanne Pahuus

29. januar 2007 kl. 19.30

Me and You and Everyone We Know

grafik9England/USA 2005

Instruktør: Miranda July

Spilletid: 91 min.

Det er den amerikanske filminstruktør Miranda Julys instruktørdebut og dét slipper hun ganske flot fra. Hun spiller oven i købet hovedrollen som den forvirrede Christine der desperat forsøger at få sit liv til at gå op i en højere enhed. Bl.a. sammen med den nyligt fraskilte butiksassistent Richard, som er filmens anden store karakter.

Filmen er drøn-charmerende og sjældent underholdende. Du kan ikke lade være med at småklukke igennem store dele af filmen som er en klassisk feel-good film. Men - den er så meget mere end det... Med et godt cast af forholdsvis ukendte skuespillere formår Miranda July at udnytte historiens og skuespillernes fulde potientiale og "Me and You and Everyone We Know" er ganske enkelt meget original og meget seværdig!

Filmen er da også blevet hædret på bl.a. Sundance Film Festival og Cannes.

12. februar 2007 kl. 19.30

Coffee and Cigarettes

grafik10USA 2003

Instruktør: Jim Jarmusch

Spilletid: 95 min.

grafik11"Coffee and cigarettes, you know? That's, like, the breakfast of champions." sagt af instruktøren om forrige århundredes to vigtigste stimulanser.

grafik12"Filmen" er en serie kortfilm, hvor hver sekvens viser en, to eller tre personer, som sidder og drikker kaffe og ryger cigaretter og diskuterer stort og småt. Faktisk mest småt såsom ispinde med koffein, Elvis-konspirationsteorier, hvordan man brygger rigtig engelsk te, Paris i tyverne og anvendelsen af nikotin som insektmiddel.

Tilsammen beskriver de små scener vores tilgang til verden og fornøjelsen ved at gå i dybden med tilsyneladende perifere emner. Scenerne byder på et væld af både kendte og mindre kendte ansigter, der under egne navne lader skarpe vinkler af deres personlighed komme til udfoldelse. Sine steder ustyrlig morsomt, andre skæve men også til dybsindig eftertanke.

26. februar 2007 OBS! kl. 19.00

Good Night and Good Luck

grafik13USA 2005

Instruktør: George Clooney

Spilletid: 93 min.

Med et "Good Night, and Good Luck" afsluttede den berømte amerikanske journalist Edward R. Murrow sit program "See it now" i 1950'erne. Og der var god grund til at ønske held og lykke, for netop på det tidspunkt rasede den kolde krig og McCarthyismen var på sit højeste. Det var senator Joseph McCarthy, der gav navn til perioden, hvor han stod i spidsen for en kampange hvor mange blev fyret og udrenset med den begrundelse at de var kommunister, plejede omgang med eller sympatiserede med kommunismen. Alene mistanken var nok til at ødelægge mange amerikaneres liv og karriere i disse for USA så mørke år.

grafik15Et af ofrene er piloten Milo, der bliver fyret alene på grund af mistanke. Edward vælger at tage sagen op og påkalder sig dermed McCarthys vrede. Men TV-manden er imidlertid en hård modstander.

Filmen er ganske enkelt et mesterværk og sjældent ses et så fantastisk cast og så flotte skuespilpræstationer.

NB: Efter filmen er der generalforsamling!

12. marts 2007 kl. 19.30

Programsættes senere

Denne film bliver en overraskelse!

26. marts 2007 kl. 19.30

Skjult

grafik16Frankrig 2005

Instruktør: Michael Haneke

Spilletid: 117 min.

grafik14George, Anne og sønnen Pierrot lever et liv som de fleste i middelklassen. Men en dag begynder TV-værten og litteratur-eksperten Georges at modtage nogle mystiske videobånd med optagelser af sit hus og af en biltur og morbide tegninger. Indholdet bliver stadig mere nærgående og tyder på en person med indgående kendskab til familien. Skjult kamera, men hvad er meningen? Hvad skal han bruge optagelserne til? Han bliver vred, bange og aggressiv! Han må løse mysteriet før hans ellers så velorganiserede overklassetilværelse og familieliv falder fra hinanden.

George spilles glimrende af Daniel Auteuil, som vandt European Film Awards pris for bedste skuespiller. Han suppleres perfekt af Juliette Binoche som den uforstående hustru Anne. Michael Haneke fik prisen for bedste instruktion i Cannes.