Om filmene i Filmklub Kanalen 2004/2005

4. oktober 2004 kl. 19.30

Tal til hende

Spanien 2002

Instruktør: Pedro Almodovar

Spilletid: 1 t. 54 min.

Bogart: 5 af 6 hatte.

Mario er forfatter, og hans kæreste Lydia er tyrefægter. Hun blev ramt af en tyr og ligger i koma på hospitalet. Her møder Mario Benigno, en ung, mandlig sygeplejerske, der arbejder på stedet. Hans livs kærlighed er ligeledes indlagt og i koma: Hun er en ung ballerina, der blev kørt over af en bil. Den generte Benigno har længe været forelsket i hende, men kun på afstand, og nu får han pludselig lejlighed til at komme hende nær og tale – ikke med, men til hende. Mario og Benignos triste ophold på hospitalet bliver starten på et stærkt venskab og en mulig vej ud af den ensomhed, som alle filmens personer på forskellig vis lider under.

Hvis tyren er Spaniens national ikon, er instruktøren Pedro Almodóvar det samme for spansk film. Filmen har modtaget mange priser og udråbt til et mesterværk.

18. oktober 2004 kl. 19.30

Magdalene søstrene

Irland 2002

Instruktør: Peter Mullans

Spilletid: 1 t. 54 min.

Har blandt mange priser modtaget Den Gyldne Løve på Venedig Film Festival.

Dette er historien om de frygtede Magdalene forvaringsanstalter - et af de mørkeste kapitler i det katolske Irlands historie. Filmen beskriver livet på disse anstalter, hvortil unge kvinder blev forvist, hvis de havde ’syndet’ . Synden blev delt op i forskellige kategorier, hvor det drejede sig om at holde sig anonym. Man måtte ikke være for køn eller for grim, heller ikke for klog eller for uintelligent. Fik man et barn uden for ægteskab blev man straffet, og ligeledes hvis man havde været offer for voldtægt. Straffen for disse ’synder’ var, at kvinderne blev anbragt under middelalderlige forhold på anstalterne. Ud over hårdt ulønnet arbejde blev disse kvinder ofte sultet, pryglet, voldtaget og ydmyget på de værst tænkelige måder. Flere tusind kvinder er gennem tiden døde under disse kummerlige forhold, og den sidste forvaringsanstalt lukkede først i 1996. Denne film følger fire unge kvinders skæbne på en af disse anstalter i begyndelsen af 1960'erne

1. november 2004 kl. 19.30

At være og at have

Frankrig 2002

Instruktør: Nicolas Philibert

Spilletid: 1 t. 44 min.

Politiken: 5 hjerter

En skildpadde bevæger sig langsomt og uforstyrret hen over gulvet i klasseværelset i en lille fransk landsbyskole, som også giver plads til en hel skoleklasse med børn i alderen fire til ti år. Sammen med deres lærer Georges Lopez gennemgår de vanskeligheder og glæder ved at lære at læse og regne og skrive og vokse op. Lopez er læreren som underviser og trøster, løser konflikter og opmuntrer, udreder forskellen mel­lem leg og arbejde, forklarer hvad det vil sige at tage et ansvar og med hele sin person viser, hvad tålmodighed betyder. En kærlighedsfuld skildring af indlæringens store kunst og al den dramatik som udspilles i et klasseværelse. Nicolas Philiberts prisbelønnede dokumentar er noget så sjældent som en tålmodig filosofisk film, hvis fineste fornemmelse består i at registrere og sammenstille og så i øvrigt lade konklusionerne være op til publikum.

15. november 2004 kl. 19.30

Far from Heaven

Frankrig/USA 2002

Instruktør: Todd Haynes

Spilletid: 2 t. 3 min.

Hvad stiller man op, når man finder sin mand i sengen - med en anden mand? Dette er udgangspunkt for filmen Far from Heaven med Julianne Moore og Dennis Quaid i hovedrollerne. Filmen foregår i 50’ernes Connecticut, hvor ægteparret Cathy og Frank lever et tilsyneladende perfekt for­stadsliv. Børnene stor­trives, manden er succesfuld, og parret færdes i en betydningsfuld social omgangskreds, omend af den slags, hvor alle våger over hinanden, ved alt om hinanden og hvor der reageres prompte og ubarmhjertigt, hvis begivenhederne kommer for vidt! Og det gør de…

Far from heaven er en ægte og smuk film, og priserne er da også velfortjent regnet ned over den. Både Julianne Moore og Dennis Quaid yder pragtpræstationer.

Filmen tager fat i nogle universelle temaer som kvinderolle og homoseksualitet, og gør disse nærværende og aktuelle på trods af, at filmens handling udspiller sig for mere end 40 år siden.

29. november 2004 OBS! kl. 19.00

Dogville

Danmark m.fl. 2003

Instruktør: Lars von Trier

Spilletid: 2 t. 50 min.

Cannes vinder og en stærkt værk fra en instruktør i absolut verdensklasse!

Den smukke Grace (Nicole Kidman) er på flugt fra gangstere og ankommer til den lille isolerede bjergby Dogville, der ligger et sted, hvor vejen slutter, og Rocky Mountains begynder. Tiden er de resourceknappe 1930'ere. Med lidt hjælp og overtalelse fra byens forfatterspire Tom (Paul Bettany), tilbyder indbyggerne at skjule Grace, der til gengæld skal arbejde lidt for alle i byen. Grace erfarer på grusomste vis at den hjælp og godhed hun tilsyneladende har fundet i Dogville, må betragtes som relativ. Hun mister langsomt troen på det gode i mennesket, for ikke at sige hele menneskeheden. For Grace gemmer på en hemmelighed, der både bliver skæbnesvanger for hende selv, og ikke mindst for de gode borgere i Dogville...

13. december 2004 OBS! kl. 19.00

At kende sandheden

Danmark 2002

Instruktør: Niels Malmros

Spilletid: 2 t. 33 min.

Vinder af Bodil

Filmen er fiktion - men den er dybt forankret i et personligt portræt af Nils Malmros far, der var en af pionererne i dansk hjernekirurgi. Den spænder over det meste af det forgangne århundrede og udfolder en fascinerende menneskeskæbne. En læge i kamp med og mod sit miljø - men mest et menneske der kæmper med sin egen perfektionisme, kompromisløshed og med at ville kende sandheden.

Instruktørens far, professor, overlæge, dr.med. Richard Malmros, var en af Danmarks førende neurokirurger. Han blev involveret i en skandale omkring det radioaktive kontraststof thorotrast, som i perioden 1935-47 blev anvendt til bl.a. at lokalisere svulster i hjernen. Stoffet havde imidlertid den fatale bivirkning, at omkring en tiendedel af patienterne fik kræft i leveren og døde. En skandale han aldrig kom over.

Traditionen tro er der julehygge efter filmen!

10. januar 2004 kl. OBS! 19.00

Vises i samarbejde med Gug-Sønder Tranders menighedsråd:

Salmer fra køkkenet

Norge/Sverige 2002

Instruktør: Bent Hamer

Spilletid: 1 t. 25 min.

En undersøgelse i efterkrigstidens Sverige viste, at den svenske husmor i løbet af et år tilbagelagde et kilometerantal svarende til afstanden mellem Sverige og Congo. Men hvis køkkenet var mere hensigtsmæssigt designet, svarede kilometerantallet kun til afstanden mellem Sverige og det nordlige Italien. Ja den svenske husmoders adfærd i køkkenet var for længst beskrevet og kortlagt i den mindst detalje, så nu vender Hemmens Forskningsinstitut mod nye mål: Kortlægningen af enlige mænds adfærd i køkkenregionerne. Den lille norske flække Landstad udvælges og af sted drager 18 observatører for 24 timer i døgnet at følge forsøgsgruppen. Resultatet er blevet en underfundig og varm film om venskab og det tidløse menneskelige behov for at bryde med normen. Endnu en norsk lun perle af en film! Efter filmen er der oplæg til diskussion ved sognepræst Hanne Pahuus

24. januar 2004 kl. 19.30

Mystic River

USA 2003

Instruktør: Clint Eastwood

Spilletid: 2 t. 17 min.

Vinder af flere Oscar. Bl.a. bedste mandlige hovedrolle: Sean Penn og bedste mandlige birolle: Tim Robbins.

De tre barndomsvenner, Jimmy Marcus (Sean Penn), Sean Devine (Kevin Bacon) og Dave Boyle (Tim Robbins) mødes efter i mange år at have levet hvert deres liv. Deres ellers sorgløse barndom blev brat afbrudt, da Dave en dag af to mænd blev lokket ind i en bil og bortført for flere dage efter at vende tilbage misbrugt og for altid mærket på sin sjæl. De tre venners gensyn har en tragisk årsag: Jimmys ældste datter Katie er blevet myrdet, og Sean, der nu er kriminaldetektiv, bliver sat på sagen. Den nat, hvor Katie bliver myrdet, kommer Dave hjem indsmurt i blod og fortæller sin kone, Celeste (Marcia Gay Harden), at han er blevet overfaldt af en tyv. Men mistanken om, at Dave har myrdet Katie begynder at brede sig og både Jimmy og Sean begynder langsomt at mistænke deres fælles barndomsven Dave og tragediens omfang udrulles og bliver større og større...

JP 6 af 6 stjerner: "...åndeløst gribende, ja, lammende og skræmmende, men en af årets største biografoplevelser."

7. februar 2004 kl. 19.30

Villa Paranoia

Danmark 2004

Instruktør: Erik Clausen

Spilletid: 1t. 40 min.

Anna (Sonja Richter) er en ung ambitiøs 24-årig arbejdsløs skuespillerinde, som har svært ved at få sit talent anerkendt og derfor er nød til at tage ydmygende reklame jobs for at klare dagen og vejen. Det er under et sådan job hun møder ”kyllingefarmeren” Jørgen (Erik Clausen). Jørgen overtaler hende til at flytte ind og passe hans aldrende og tilsyneladende senile far Walentin (eminent spillet af Frits Helmuth), som driver alle sine plejere til vanvid, er umedgørlig og besværlig. Anna finder dog snart ud af at der ligger mere i den gamle mands tavse adfærd end man umiddelbart skulle tro. Han savner sin kone, den afdøde Stella, og ved at bruge sine evner udi skuespil kunsten lykkedes det Anna at åbne en dør til den gamle mands fortid og dens mange hemmeligheder. Det ændrer langsomt Walentins karakter og han kan pludselig lære hende en masse om livet og lykken.

Selv om filmen kræver en del af sit publikum med dens vekslen mellem nutid og fortid fungerer den rigtig godt - Ikke mindst takket være nogle fantastiske skuespil præstationer. Især spillet mellem Sonja Richter og Frits Helmuth er så nænsomt og smukt at det alene burde være nok til at se filmen. Endnu et mesterværk af dansk socialrealismes "Grand old man" Erik Clausen.

Filmland på DR skrev: Der er kun en ting at sige: 'Det er skide godt, det her!'

21. februar 2004 kl. 19.30

In the Mood for Love

Hong Kong/Frankrig 2002

Instruktør: Kar-Wai Wong

Spilletid: 1 t. 38 min.

In the Mood for Love foregår i Hong Kong i 1962, i en tid og et miljø hvor man går op i, hvad naboerne tænker om én, og derfor ikke bare kan gøre, hvad man mest har lyst til.

Den smukke sekretær Su Li-zhen flytter samme dag som journalisten Chow Mo-wan ind i et boligkompleks med mange små lejligheder lige op af hinanden. Deres ægtefæller er sjældent hjemme, så der går ikke lang tid, før de to ensomme sjæle drages mod hinanden. De erfarer, at deres ægtefæller har en affære, og det fører dem tættere sammen. Først for at støtte og trøste hinanden, men snart spirer nye, stærke følelser mellem dem. Skønt de er voldsomt tiltrukket af hinanden, indgår de en stiltiende aftale om ikke at fuldbyrde forholdet. Deres forhold forbliver på det mentale plan, reduceret til lange, længselsfulde blikke.

7. marts 2004 kl. 19.30

Vinduet Overfor

Italien, England, Portugal, Tyrkiet 2003

Instruktør: Ferzan Özpetek

Spilletid: 1t. 46 min.

Vinduet Overfor er en italiensk film som udspiller sig i nutidens Rom med scener tilbage fra Rom under 2. Verdenskrig. Filmen handler om kvinden Giovanna (Giovanna Mezzogiorno). Hun er gift med sin kærlige ægtemand på 9 år., har to børn, har fuldtidsjob som bogholder på en fjerkræfabrik, og bager kager til den lokale café for at få det hele til at kører rundt. Hun er kort sagt kørt fast i sit liv og er meget utilfreds med alting. Da hendes særdeles omsorgsfulde ægtemand kommer hjem med en senil gammel mand, som skal nu bo hos dem, bliver presset for meget for Giovanna, der irriteres over mandens blødsødenhed og begynder at fantasere om den smukke mystiske mand i vinduet overfor...

Skuespillerne spiller utrolig godt, men især underskønne Giovanna Mezzogiorno er fantastisk i rollen som den 29-årige Giovanna. Hun er da allerede også udråbt til at være en ny Sophia Loren og har vundet flere priser for sin indsats i hovedrollen bl.a. den italienske Oscar. Det sensuelle kærlighedsdrama Vinduet Overfor er kåret som årets film i Italien, hvor den også har været en stor publikumssucces. Den tyrkiskfødte instruktør Ferzan Özpetek er i Danmark også kendt for filmene Familiebilleder og Det Tyrkiske Bad.

popcorn.dk: 4 af 5 filmruller.

21. marts 2004 kl. 19.30

The Hours

USA 2002

Instruktør: Stephen Daldry

Spilletid: 1 t. 54 min.

Filmens omdrejningspunkt er Virginia Wolfs roman Mrs. Dalloway (1925) og følger en dag i tre kvinders liv, hver især adskilt af flere generationer.

Den ene er forfatteren Virginia Wolf selv – spillet overbevisende af Nicole Kidman – og filmens tone slås an fra begyndelsen med Woolfs selvmord i 1941, før den springer tilbage til den plagede forfatter og frem til henholdsvis slutningen af 40erne og vor egen tid.

I 1949 læser den gravide Laura Brown Woolfs bog, mens hun er ved at arrangerer sin mands fødselsdag. I nutidens New York skal Clarissa Vaughn, af venner kaldet Mrs. Dalloway, holde fest for sin AIDS-syge ven Richard.

De to øvrige kvindelige hovedroller er lige så overbevisende portrætteret af Julianne Moore og Meryl Streep. Temaet er i alle tre tilfælde kvinders uforløste skæbner og deres tavse lidelse under et ubevidst pres fra omgivelserne.