Om filmene i Filmklub Kanalen 2003/2004

Efterår 2003

Last night

Canada 1998

Instruktør: Ian McKeller

Moviebase: 8 af 10 mulige stjerner. Hvordan vil Du leve og bruge de sidste 6 timer af dit liv? Det er spørgsmålet en række vidt forskellige personer må tage stilling til og handle ud fra, med viden om at jordens undergang - DOMMEDAG - indtræffer om 6 timer.

En både tragisk, komisk, fængslende og original film.

Efterår 2003

Monsoon wedding

Indien 2001

Intruktør: Mira Nair

Fik Guldløven i Venedig. Der er dømt stort bryllup i et indisk middelklassehjem i New Delhi og familiemedlemmer strømmer til fra nær og fjern. Filmen er med sit tema, plot og sin håndholdte fotografering blevet sammenlignet med Vinterbers Festen. Men her høre alle lighedspunkter også op! Monsoon Wedding er en inderlig og hjertevarm hilsen fra en livsbekræftende egn på den anden side af jorden, hvis liv alligevel ligner vores egne så meget, så blot at ytre én negativ detalje om den, vil være som at sætte sin leverpostejsfedtede fingre på indisk silke.

Efterår 2003

The Navigators

England 2001

Instruktør: Ken Loach

Var der nogen der sagde privat midtjysk togdrift med Arriva! Instruktøren tager denne gang fat om de menneskelige skæbner i forbindelse med privatiseringen af de britiske jernbaner. Vi følger de menneskelige og sociale konsekvenser det får for 5 venner der arbejder i British Rail i Yorkshire da deres tidligere offentlige stolthed splittes op i en række private selskaber hvor profitten er det eneste der tæller? - ”en ægte Ken Loach perle af en film.”

Efterår 2003

Manden uden fortid

Finland 2002

Instruktør: Aki Kaurismäki

CinemaZone.dk: 5 af 6 mulige stjerner. En mand udsættes for et brutalt overfald og får hukommelsestab. På sygehuset erklæres han fejlagtig død. Manden, nu kaldet M, forlader ubemærket hospitalet som en mister ”nobody”, som pga. hukommelsestabet derfor kun lige præcis har her og nu og at forholde sig til. Filmen er på en gang tragisk og komisk. Det flyder med underfundigheder og filmens humor er på en gang skarp og snigende. Handlingen følges af næsten ubegribeligt smukke og stærkt farverige billeder, blues, tango og folkemusik - ”Stor poetisk finsk filmkunst - Den anbefales på det varmeste.”

Efterår 2003

Af en anden verden

Italien 1999

Instruktør: Giuseppe Piccioni

SDF: Filmen anbefales på det varmeste. I en park overdrager en ukendt mand nonnen Caterina et nyfødt barn svøbt i en sweater. I sweateren er der et mærke som fører Caterina til Enestos vaskeri. Enesto beslutter at hjælpe Caterina med at finde barnets moder.

”En fremragende og bevægende film om tro, tvivl, ensomhed og kærlighed.”

Efterår 2003

Elling

Norge 2001

Instruktør: Petter Næss

JP: 5 af 6 mulige stjerner. Den indadvendte og sirlige, nærmest pedantiske Elling og den naive, enfoldige og sexfikserede kammerat, Kjell Bjarne er hinandens modsætninger men også hinandens bedste kammerater. Sammen bliver de udsluset til en lejlighed i Oslo. Filmen følger de to gutters integration ind i det ”normale” morderne norske storbysamfund. Elling er på sin vis historien om en forvandling fra noget anderledes og udstødt til noget fint og smukt. Det er historien om et uudnyttet potentiale og et opgør med et noget stivnet normalitetsbegreb. Det er samtidig en sød og rørende norsk film om Elling og hans ven Kjell Bjarne, som efter to års indlæggelse på institution udsluses til verden udenfor. Den største norske biografsucces i nyere tid! ”I Danmark vil gutterne, Elling og Kjell Bjarne uden tvivl også invadere danske biografgængeres hjerter.”

Forår 2004

Vises i samarbejde med Gug-Sønder Tranders menighedsråd:

Rundt om Schmidt

USA 2002

Instruktør: Alexander Payne

BT: 6 af 6 mulige stjerner. Warren Schmidt har aldrig gidet involverer sig i sin egen tilværelse. Hans største tilbageværende arrangement i livet er en irriterende kone og en datter hvis liv ikke interesserer ham synderligt. Men pludselig dør konen af en blodprop og snart skal datteren giftes med en mand af den type, der får svigerforældre til at længes efter en brugtvognsforhandler. Warren Schmidt tvinges nu (endelig) til se sig selv og resten af verden i øjnene. "Hvis der er nogen retfærdighed til, indkasserer Jack Nicholson sin fjerde Oscar for sin fremragende, hentehår- og hængerøvs-præstation i Rundt om Schmidt."

Forår 2004

...Og din mor

Mexico/USA 2001

Instruktør: Alfonso Cuarón

JP: 5 af 6 mulige stjerner. De to vidt forskellige venner, Julio og Tenoch, møder ved et bryllup den en noget ældre og meget smukke kvinde Luisa. De to ungersvende inviterer Luisa med på en tur til den fjerne badestrand Boca del Cielo - en rejse gennem Mexico. Men også en rejse ud i identiteten, hvor Luisa bringer både de bedste og værste sider frem i drengene, der afslører nye sider af deres personlighed. Filmen er gået hen og blevet den største succes i mexicansk films historie! ”…et lille mesterværk, der fortjener et stort publikum i de danske biografer. Den er rørende og bidsk på én gang”

Forår 2004

All or Nothing

England 2002

Instruktør: Mike Leigh

Bogart: 5 af 5 mulige Hatte. Den filosofiske taxachauffør Phil er gift med Penny, der er kassedame i et supermarked. De har datteren Rachel, der gør rent på et plejehjem og sønnen Rory, der er arbejdsløs og vred. Parret er kørt træt i deres ægteskab, men da de kommer ud for en tragedie, bliver de igen bragt sammen og opdager kærligheden på ny. "Leigh fører os ind bag fordommene og den uforpligtende underholdning. Ind til en ægte menneskeskildring. Hos Leigh er menneskene ramt af noget, som hverken socialkontor eller kapitalisme kan gøres direkte ansvarlig for - nemlig livet selv. All or Nothing er Mike Leighs bedste film."

Forår 2004

Goodbye, Lenin

Tyskland 2003

Instruktør: Wolfgang Becker

Filmand, Danmarks Radio:

Sommeren 1990. I Berlin spiser man burgere fra Burger King, drikker Coca-Cola og betaler gildet med D-mark. I hele Berlin? Nej, ikke helt. I en enkelt treværelses har tiden stået stille i otte måneder… Kort før murens fald får den østtyske ærkesocialist Christiane Kerner et hjerteslag. Da hun otte måneder senere vågner af sin koma, tør man ikke fortæller hende om murens fald. Man er bange for et nyt hjerteslag. Sønnen Alex må derfor etablere hende i lejligheden og lade som intet er hændt og alt er ved det "gode" gamle. Men det bliver stadig sværere for Alex at fastholde illusionen om, at verden udenfor er den samme som før. En yderst underholdende, eftertænksom og seværdig tysk film.

Filmen fik bl.a. prisen for Bedste film, Bedste Skuespiller & Bedste Skuespillerinde på European Film Awards 2003.

Forår 2004

Bowling for Columbine

Canada/USA/Tyskland 2002

Instruktør: Michael Moore

CinemaZone.dk: 5 af 6 mulige stjerner. 'Are we a nation of gun nuts, or are we just nuts?' Det spørgsmål stiller den amerikanske dokumentarist Michael Moore sig selv. Han forsøger at finde svaret med udgangspunkt i Columbine High School massakren i 1999, hvor to teenagedrenge myrdede en lærer og tolv medstuderende. ”Det er intet mindre end et dokumentarisk mesterværk! En dokumentar så stærk, så rå, så sarkastisk og mesterlig skal man lede længe efter.” Lars Movin i Information: "Hans film må indbyde til diskussion om det USA, vi i så alt for høj grad efteraber."

Forår 2004

Lilja 4-ever

Sverige 2002

Instruktør: Lukas Mooddyson

Bogart: 5 af 5 mulige Hatte. Den 16-årige Lilja bor i en fattig og trøstesløs forstad et sted i det tidligere Sovjetunionen. Da hendes mor rejser til USA med sin nye mand, må Lilja stå på egne ben. Liljas fremtidsudsigter er dystre, og når hun ikke stjæler for at overleve, hænger hun ud med den jævnaldrende dreng Volodja og drømmer om et bedre liv. En dag viser drømmen sig i form af Andrej, som hun forelsker sig i. Lilja følger med Andrej til Sverige for at begynde et nyt liv. "…en forstemmende, men også fremragende og nødvendig film."