Om filmene i Filmklub Kanalen 2001/2002

1. oktober 2001 kl. 19.30

American beauty

USA 1999

Instruktør: Sam Mendes

Spilletid: 2 t. 2 min.

En fremragende film af debuterende instruktør Sam Mendes med en uovertruffen Kevin Spacey i hovedrollen.

Lester Burnham oplever en midtlivskrise, der påvirker hele familien. Hans kone Cathy (Anette Bening) er ejendomsmægler og temmelig optaget af sit job. Hans rebelske datter Jane er godt træt af sin far.

Krisen i Lesters liv bevirker at han ændrer hele sin tilværelse. Han siger sit job op og begynder at arbejde på en restaurant. Derudover bliver han opmærksom på Angela, Janes veninde...

American beauty høstede fortjent fem Oscars.

15. oktober 2001 kl. 19.30

Vejen Hjem

Kina 1999

Instruktør: Zhang Yimou

Spilletid: 1 t. 40 min.

Vejen Hjem (Wo De Fu Qin Mu Qin/The Road Home) foregår i dag og for fyrre år siden. Den nutidige historie handler om den voksne søn Lou Yusheng, der vender hjem til landsbyen efter sin fars død. Lous gamle mor, Zhao Di, insisterer på, at begravelsen skal foretages i overensstemmelse med de gamle traditioner. Farens kiste skal bæres den lange vej fra den store by til landsbyen, og hun vil selv væve ligklædet.

Men landsbyens borgmester presser Lou for at få ham til at tale sin mor fra det. Han er bekymret for, at det ikke skal lykkes at finde nok unge mænd, der vil påtage sig den anstrengende opgave. I et langt flashback til 40 år tidligere får vi en idé om, hvorfor vejen mellem byen og landsbyen har en særlig betydning for Zhao Di (som ung spillet af Zhang Ziyi), og hvor stærk kærligheden mellem hende og Lous far var.

Filmen vandt en Sølvbjørn ved Berlin Festivalen i 2000.

29. oktober 2001 kl. 19.30

Bænken

Danmark 2000

Instruktør: Per Fly

Spilletid: 1 t. 40 min.

Alkoholikeren Kaj tilbringer al sin tid mellem et aktiveringsjob og en bænk sammen med de andre alkoholikere. Han kan mange lystige historier fra sin fortid som chefkok for Simon Spies, men der er andre, mørkere dele af hans fortid, som han ikke lader komme for dagens lys. F.eks. har han ikke set sin datter i mange år, ikke siden han mistede sit job og sin kone.

Da datteren pludselig dukker op i nabolaget forslået og med sin lille søn i hånden, aner Kaj ikke sine levende råd. Skal han give sig til kende og hjælpe datteren og få tilgivelse for de fejl, han har begået? Eller er det for sent med både det ene og det andet?

12. november 2001 kl. 19.30

The five senses

Canada 1999

Instruktør: Jeremy Podeswa

Spilletid: 1 t. 45 min.

I begyndelsen af filmen forsvinder en lille pige i en park. Men dette er ikke en kriminalfilm. Hendes forsvinden fungerer som katalysator for selvransagelsen hos fem mennesker, der bor i Toronto i en bygning overfor parken. Disse mennesker repræsenterer hver for sig de fem sanser: Synet, hørelsen, smagen, følesansen og lugtesansen.

Handlingen strækker sig over tre skæbnesvangre døgn, hvor politiet leder efter pigen. Disse fem mennesker mødes så alle med deres ensomhed, fremmedgørelse og længsel efter kærlighed.

26. november 2001 kl. 19.30

Pigen på broen

Frankrig 1999

Intruktør: Patrice Leconte

Spilletid: 1 t. 30 min.

Det er nat i Paris. På en bro møder én ensom eksistens en anden; knivkasteren Gabor (Daniel Auteil) prøver at tale Adèle (Vanessa Paradis) fra at kaste sig i Seinen. Da hun alligevel gør det, springer han efter og redder hende.

Sammen drager de ud for at finde heldet og lykken på sydeuropæiske kasinoer og krydstogtskibe. Adèle er med sin fatalisme en perfekt assistent for Gabor, og deres uerkendte, gensidige tiltrækning gør dem i stand til at kommunikere telepatisk og udvikler deres optræden til en ophidsende, sado-masochistisk leg med døden.

10. december 2001 OBS! kl. 19.00

Bornholms stemme

Danmark 1999

Instruktør: Lotte Svendsen

Spilletid: 1 t. 54 min.

Fortællingens omdrejningspunkt er kærligheden mellem to nygifte, den stolte fisker Lars Erik (Henrik Lykkegaard) og hans kone Sonja (Sofie Stougaard). Den store fiskerikrise i starten af firserne sætter denne kærlighed på en afgørende prøve. I takt med de faldende indtægter og truslen om at måtte af med sin store, topmoderne kutter, mister Lars Erik sit selvværd, mens Sonja omvendt opdager nye sider af sig selv i forsøget på i smug at redde familiens økonomi ved at dekorere den smarte, københavnske keramiker-nabos (Thomas Bo Larsen) rundkirkemodeller.

Traditionen tro er der julehygge efter filmen!

14. januar 2002 OBS! kl. 19.00

Vises i samarbejde med Gug-Sønder Tranders menighedsråd:

Her i nærheden

Danmark 1999

Instruktør: Kasper Rostrup

Spilletid: 1 t. 40 min.

Fru Nielsen er alene med sin autistiske søn, Brian. Brian kommer en nat ikke hjem og om morgen har han mudder på skoene. Da fru Nielsen hører, at der er fundet en myrdet kvinde i anlægget mistænker hun sønnen for mordet. Fru Nielsen har gennem hele Brians liv værnet ham mod alt ondt. Kriminalassistent Jespersen forhører Brian flere gange. Fru Nielsen får efterhånden meget svært ved at klare situationen og først efter flere måneder finder fru Nielsen ud af at Brian var i biografen den pågældende aften.

Da Brian pludselig begynder på en ny historie omkring mordaften, bliver fru Nielsen tvunget til at gøre om med sit motto: "det hele var bare noget, ikke noget at snakke om".

Filmen bygger på Martha Christensens roman.

Efter filmen er der oplæg til diskussion ved sognepræst Hanne Pahuus

28. januar 2002 kl. 19.30

Den følsomme mand

Tyskland 1994

Instruktør: Sönke Wortmann

Spilletid: 1 t. 30 min.

Der er situationer, der er umulige at forklare, selv om man har den bedste samvittighed i verden. For eksempel da bøssen Norbert står nøgen i klædeskabet i Doros lejlighed, får Axel svært ved at forklare sin kæreste Doro, som kommer uanmeldt hjem, at de kun så lysbilleder. Man skulle måske skrive ekskæreste, for Doro har forladt Axel, fordi han havde en affære med en anden kvinde på toilettet i den restaurant, hvor de begge er ansat. Men Doro er gravid, og Axel er faderen, så det bliver alligevel til bryllup. Alex elsker Doro, men har svært ved at opfylde sine ægteskabelige forpligtelser. Til gengæld spiser han gerne forbuden frugt med dullen Elke. Det er noget rod!

Den følsomme mand, som bygger på tegneserien af samme navn af Ralf König, var en kæmpesucces i tyske biografer og er en umanérligt underholdende og morsom komedie.

11. februar 2002 kl. 19.30

Badeanstalten

Kina 1999

Instruktør: Yang Zhang

Spilletid: 1 t. 32 min.

Den sydkinesiske forretningsmand Daming tager til sin fødeby i nord, fordi han - fejlagtigt - tror hans far er død. Da han ankommer til sin fars badeanstalt og opdager sin fejltagelse, er hans første indskydelse at tage det første det bedste fly hjem til storbyen. Han føler sig fremmed over for faderen og hans enkle livsførelse og overfor sin retarderede lillebror. Han beslutter alligevel at blive et par dage, og langsomt trænger badeanstaltens ro og fællesskab ind under huden på ham. Ham opdager en side af sig selv, som han havde glemt han havde.

25. februar 2002 kl. 19.30

Naturens børn

Island 1991

Instruktør: Fridrik Thór Fridrikson

Spilletid: 1 t. 25 min.

Geirri, en gammel mand, som bor ensomt og isoleret, bestemmer sig for at opgive sit landbrug for at flytte til byen til datteren og hendes familie. Men det er svært at leve tre generationer sammen i den moderne forstadslejlighed og han ender på plejehjem. Her træffer han ungdomskæresten Stella, som drømmer om at vende hjem til gården hvor hun voksede op.

Sammen stjæler de en jeep og bliver naturens børn igen...

11. marts 2002 kl. 19.30

Den tredje mand

England 1949

Instruktør: Carol Reed

Spilletid: 1 t. 44 min.

Den amerikanske trivialforfatter Holly Martins ankommer efter krigen til Wien, hvor han forsøger at finde sin gamle ven, Harry Lime. Det viser sig, at Lime netop er omkommet i en mystisk bilulykkke. Efterhånden som Martins kommer i kontakt med Limes venner, fornemmer han noget mystisk, og han beslutter sig for at finde ud af, hvad der virkelig er sket med Lime.

Denne filmklassiker vises i nyrestaureret kopi i det originale format.

25. marts 2002 kl. 19.30

Lykkestjernen

Spanien 1997

Instruktør: Ricardo Franco

Spilletid: 1 t. 43 min.

Rafael, midaldrende slagter, har mistet sine testikler ved en arbejdsulykke, og har indstillet sig på at leve et aleneliv, da han redder Marina, som er prostitueret, fra at få bank. Hun er gravid med sin voldelige kæreste Daniel, men da dennne ryger i spjældet flytter de sammen. Marina føder og de døber barnet Estrella (Stjerne). Daniel løslades, og han opsøger Marina, som stadig elsker ham.

Det skaber et trekantsdrama, der ikke minder om noget, man tidligere har set fremstillet på film.