Om filmene i Filmklub Kanalen 2000/2001

2. oktober 2000 kl. 19.30

Evita

USA 1996

Instruktør: Alan Parker

Spilletid: 2 t. 14 min.

I 1952 døde Eva Peron, Argentinas mest magtfulde kvinde og forkæmper for de fattige, kun 33 år gammel.

Eva Duarte blev født udenfor ægteskab den 7. maj 1919 i en lille by vest for Buenos Aires.

Som 17-årig indleder Eva et forhold til den noget ældre Augustin Magaldi, en populær tango-sanger. Eva overtaler ham til at tage hende med til Buenos Aires. Eva er ambitiøs og fast besluttet på at blive en stor filmstjerne. Hun skaber sig en karriere som radio- og filmskuespiller, men hendes talent er dog kun middelmådigt. Eva viser dog at have talent for at bevæge sig i de højere sociale kredse, hvor hun introduceres til den unge populære og fremadstormende politiker og general, Juan Peron.

16. oktober 2000 kl. 19.30

Og det lo de meget af...

Italien 1998

Instruktør: Gianni Amelio

Spilletid: 2 t. 4 min.

En følelsesladet film om to sicilianske brødres ulige kærlighed. Giovanni og Pietro er emigreret til Torino, hvor historien udspiller sig over en periode på seks år, 1958-1964.

Den ældste bror Giovanni er analfabet. Han vil gøre alt for at hjælpe sin lillebror Pietro med at få en læreruddannelse, som Pietro hverken ønsker eller har evner for.

Giovanni er overbevist om, at kun en uddannelse kan gøre brødrene fri af fattigdommen, og han vil derfor gøre alt for, at Pietro kan studere, hvad end det kommer til at koste.

30. oktober 2000 kl. 19.30

Magnetisørens femte vinter

Danmark/Sverige/Norge 1999

Instruktør: Morten Henriksen

Spilletid: 2 t. 1 min.

Den karismatiske Friedrich Meisner kommer sammen med sin tjener til Umeå i vinteren 1819. Meisner, som praktiserer hypnose og interimistisk psykoterapi, blev jaget væk fra sit forrige opholdssted og er fast besluttet på at gøre karriere i den nordsvenske by. Det lykkes ham at helbrede den blinde Maria, datter af byens læge, doktor Selander. Selander bliver videnskabelig garant for Meisners praksis, men da Meisner har svært ved at styre sine ambitioner, rejser en folkestemning sig imod ham.

13. november 2000 kl. 19.30

Leaving Las Vegas

USA 1995

Instruktør: Mike Figgis

Spilletid: 1 t. 52 min.

Filmen skildrer en mand, der uden grund arbejder på at drikke sig ihjel i Las Vegas. På en gang smuk og opløftende fordi Nicolas Cage, der spiller Ben, der drevet af dødsdrift arbejder næsten systematisk på sin egen fortabelse, fremstiller skikkelsen så blændende at man ikke glemmer eet sekund af derouten. På sin vej mod døden får Ben følgeskab af en anden fortabt eksistens, luderen Sera, der kommer til at elske ham.

Uden håb og uden sentimental happy ending, drages vi ind i Las Vegas dødsunivers, der blinker koldt i neon.

En film, der på trods af håbløshed, viser at livet er værd at leve.

27. november 2000 kl. 19.30

Ceremonien

Frankrig 1995

Intruktør: Claude Chabrol

Spilletid: 1 t. 51 min.

Madame Leliévre mødes på en café med Sophie om ansættelse som ung pige i huset hos familien, der er et sympatisk bekendtskab, borgerlig uden de store hemmeligheder og med gensidig tillid og frisind.

Sophie er en perle for familien, intet er for svært for hende. Dog viser det sig, at hun er analfabet. Postbudet Jeanne kommer hende til hjælp, og dette venskab for katastrofale følger.

Chabrol har skabt en foruroligende fabel om forholdet mellem klasserne.

Onde kræfter er på spil umiddelbart uden andre årsager end, at den ene part har rigeligt, og den anden part har aldrig fået nok.

11. december 2000 OBS! kl. 19.00

Under solen

Sverige 1998

Instruktør: Colin Nutley

Spilletid: 2 t. 10 min.

Drama om venskab, varme, kærlighed, jalousi og loyalitet.

Året er 1965. Ensom hjemme på sin gård, i hjertet af Sverige, bor 40-årige landmand Oluf (Rolf Lassgård). Han er analfabet, enlig og uskyldig. Han passer sin gård og er ganske upåvirket af verden omkring sig. Om eftermiddagen får han hjælp af den 27 årige Erik (Johan Widerberg), som har arbejdet på Amerikabåden „Kungsholm“, og som har hilst på selveste Elvis og været sammen med et hundredtals kvinder. Som et umage par holdes de to sammen af et dybt venskabsforhold.

En dag sætter Oluf en annonce i Dagbladet. Han søger efter en husholderske…

„Under solen“ former sig som et trekantsdrama hvor deres indbyrdes forhold får store konsekvenser for dem alle

Traditionen tro er der julehygge efter filmen!

15. januar 2001 OBS! kl. 19.00

I samarbejde med Gug-Sønder Tranders menighedsråd:

Livet er smukt

Italien 1997

Instruktør: Roberto Benigni

Spilletid: 1 t. 56 min.

Filmen er en Chaplinagtig fabel, der foregår under 2. Verdenskrig. Det er en gribende historie bestående af satire, fysisk komedie, sociale kommentarer og en anelse surrealisme.

Den barnlige uskyldige Guido (Roberto Benigni) ankommer i 1939 til Tuscan i Arezzo sammen med en digterven. Guidos højeste ønske er en boghandel. Han forelsker sig i den smukke lærerinde Dora (Nicoletta Braschi), som desværre er forelsket i en lokal fascistisk tjenestemand. Men en eventyrlig romance følger. Guido og Dora bliver senere gift og får en søn. Guido får sin boghandlerdrøm opfyldt, men lykken varer kort. Familien sendes i koncentrationslejr, hvor det eneste spinkle holdepunkt er Guidos lyse sind og hans beskyttertrang overfor sin søn.

Efter filmen er der oplæg til diskussion ved sognepræst Hanne Pahuus

29. januar 2001 kl. 19.30

Felicia´s Journey

Canada/England 1999

Instruktør: Atom Egoyan

Spilletid: 1 t. 56 min.

Instruktøren til The Sweet Hereafter

Den 17-årige Felicia ( Elaine Cassidy) rejser fra Irland til England for at fortælle sin kæreste, Johnny, at hun er gravid. Hun har ikke meget andet med i bagagen end navnet på den by, han bor i.

I stedet for kæresten støder hun på Mr. Hilditch, en venlig, enlig ungkarl. I sit store ensomme hus fremtryller han minutiøst den lækreste mad efter videobånd, hvorefter han indtager det sublime måltid alene ved det veldækkede bord. Han er også fantastisk til utrætteligt at tage sig kærligt af hjemløse piger...

Bob Hoshins spiller Mr. Hilditch, og både han og filmen høstede stor ros ved Cannes Film Festivalen 1999.

„Bob Hoskins er brilliant i Egoyans psykologiske glansnummer“. Politiken

„regulært spændende på grænsen til det nervepirrende. Hoskins leverer et stærkt og indtrængende portræt“. Berlingske Tidende

„...tankevækkende og underholdende rejse, som alle bør tage med på“. Information

12. februar 2001 kl. 19.30

I hired a contract killer

Finland/Sverige 1990

Instruktør: Aki Kaurismäki

Spilletid: 1 t. 25 min.

Denne svenske film bygger på et hverdagsdrama. Filmens hovedperson Henri (Jeam Pierre Léaud) ønsker at dø. Uheldige omstændigheder, såsom en gasstrejke og hans egen klodsethed, gør, at det ikke lykkes for ham. Han hyrer derfor en lejemorder. Mens han venter på sin morder falder han for første gang i sit liv i et glas whisky og får dermed mod til at tilnærme sig en kvinde. De bliver forelskede og hans fremtid tegner lykkelig. Uheldigvis kan han ikke ophæve den indgåede kontrakt…

26. februar 2001 kl. 19.30

Alt om min mor

Spanien/Frankrig 1999

Instruktør: Pedro Almodóvar

Spilletid: 1 t. 41 min.

Manuela er enlig mor for sin 17 årige søn Esteban, som omkommer ved en tragisk ulykke. Efter hans død opdager hun, at han ønskede at møde sin far.

Manuelas liv er styrtet i grus og hun tager til Barcelona for at opsøge sin eksmand. Hun møder sin gamle ven, transvestit-luderen Agroda og erfarer at eksmanden nu er kendt som transvestitten Lola, har besvangret en nonne og tilmed er HIV-positiv.

Langsomt men sikkert finder det brogede persongalleri deres plads i den karrusel af begivenheder, der igen giver Manuelas liv klarhed og mening.

Almodóvar fik prisen som bedste instruktør i Cannes for denne film.

12. marts 2001 kl. 19.30

Shall we dance?

Japan 1995

Instruktør: Masayuki Suo

Spilletid: 2 t.

I Japan er der strenge konventioner for social omgang, og da man ikke rører hinanden offentligt, er selskabsdans en fortrængt foreteelse.

Hovedpersonen Shohei Sugiyama er bogholder og egentlig lykkelig med kone, datter, hus og have. Men hver dag hjem i toget ser han en smuk kvinde kigge sørgmodigt ud af et vindue.

Da han opsøger hende viser det sig at hun driver en danseskole. Han begynder i hemmelighed at danse og bliver gladere og gladere. Konen tror selvfølgelig, at der er en anden og hyrer en privatdetektiv, men det er altså den frigørende dans, der har gjort ham så glad.

Det kan tilføjes, at selskabsdans er blevet meget populært i Japan efter filmen.

26. marts 2001 kl. 19.30

Det rige lig

England/Frankrig/USA 1999

Instruktør: Kirk Jones

Spilletid: 1 t. 31 min.

I den lille sydirske landsby Tullymore lever 52 borgere et beskedent og harmonisk liv. Intet kan forstyrre idyllen - det skulle da lige være en lottogevinst på små syv millioner pund.

Gavtyven Jackie erfarer at den unavngivne lottovinder bor i Tullymore. Sammen med konen Annie og vennen Michael finder han ud af, at vinderen er den gamle fisker Ned Devine, som er død med lottokuponen i hånden.

Jackie og Michael synes ikke gevinsten skal gå tabt, så de vil udgive sig for at være Ned.

Først da starter problemerne og deres rænkespil får uoverskuelige konsekvenser for hele det lille samfund, da lottokontoret ikke uden videre vil udbetale gevinsten.